Grilované kuracie stehná
Diéta: prísne bezzvyšková, bezlaktózová, bezlepková
Suroviny (2 porcie):
- 2 kuracie stehná vopred do mäkka uvarené pri príprave vývaru
- 2 tenké plátky masla (nemusí byť)
- soľ
- Uvarené stehná položíme na pekáč, posolíme, navrch každého dáme plátok masla a podlejeme vývarom do výšky ½ cm.
- Pečieme pri teplote 200‘ C kým nie je koža zlatistá a chrumkavá (asi 15 minút, ku koncu prepneme na gril)
- Najlepšia a najstráviteľnejšia je kombinácia s bielou ryžou, poliatou výpekom.
Marinované kuracie prsia
Diéta: prísne bezzvyšková, bezlaktózová, bezlepková
Suroviny (2 porcie):
- 2 ks kuracích pŕs
- Marináda:
- 1 PL olej
- ½ ČL soli
- 1 ČL citrónovej šťavy
- štipka mletého čierneho korenia, provensálskeho korenia, cesnakového granulátu
- Kuracie prsia umyjeme, osušíme, očistíme od šliach. Necháme v celku.
- Z ingrediencií si pripravíme marinádu a naložíme do nej prsia, poobraciame, aby boli ochutené z každej strany. Necháme v chladničke marinovať cez noc.
- Panvicu rozpálime a mäso z každej strany prudko opečieme. Prikryjeme a necháme dopiecť na miernej teplote asi 10 minút.
- Na záver necháme zakryté mimo variča pár minút odpočinúť.
- Prsia nakrájame a podávame napr. s varenou ryžou.
Šťavnaté kuracie kúsky
Diéta: prísne bezzvyšková, bezlaktózová, bezlepková
Suroviny (2 porcie):
- 2 ks kuracích pŕs
- soľ podľa chuti
- štipka cesnakového granulátu a sušených byliniek (napr. tymián)
- 2 PL zemiakového škrobu
- Kuracie prsia umyjeme, osušíme a nakrájame na malé kocky. Jemne osolíme a ochutíme cesnakovým granulátom.
- K mäsu v miske nasypeme škrob a dobre premiešame, aby sa každý kúsok obalil.
- Na rozpálené panvicu s lyžičkou masti naukladáme kracie kúsky a z oboch strán prudko opečieme.
- Keď je mäso zatiahnuté, prilejeme 1 dl horúcej vody, zakryjeme a podusíme 10 minút. Pred koncom odkryjeme, aby sa prebytočná voda odparila.
- Servírujeme so zemiakmi (pyré) alebo bielou ryžou.
Kuracie pásiky v syrovom cestíčku
Diéta: prísne bezzvyšková, nízkolaktózová, bezlepková (za použitia bezlepkovej múky)
Suroviny (2 porcie):
- 300 g kuracích pŕs
- soľ
- štipka mletého čierneho korenia
- Cestíčko:
- 1 vajce
- 50 g nastrúhaného tvrdého syra
- 2 PL múky
- ½ dl piva (alebo mlieka)
- štipka rozmrveného sušeného oregana
- Kuracie prsia umyjeme, osušíme, očistíme od šliach a nakrájame na dlhé tenké pásiky. Jemne osolíme a okoreníme.
- Z ingrediencií vidličkou v miske vymiešame husté cestíčko.
- Panvicu necháme rozohriať a jemne potrieme masťou.
- Kuracie pásiky namáčame v cestíčku a kladieme na panvicu, na strednej teplote opekáme z každej strany, kým nemá cestíčko hnedastý nádych.
Zemiakový prívarok na kyslo
Diéta: nízkozvyšková, bezlepková, bezlaktózová
Suroviny (2 porcie):
- 1 zemiak
- 1 bobkový list
- 2 ks celého čierneho korenia
- 2,5 dl kyslej smotany (bezlaktózovej)
- 1 dl mlieka (bezlaktózového)
- 1PL hladkej múky (bezlepkovej)
- soľ
- citrónová šťava
- Zemiak ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Varíme v malom množstve vody s bobkovým listom a korením do zmäknutia.
- V nádobe zmiešame smotanu, mlieko a múku (pomorným mixérom).
- Keď je zemiak celkom uvarený (rozvarený), prilejeme k nemu rozmiešanú smotanu a za stáleho miešania necháme zovrieť.
- Osolíme a okyslíme podľa chuti.
- Podávame s duseným mäsom alebo volským okom, príp. vareným vajíčkom
Kôprová omáčka
Diéta: prísne bezzvyšková, bezlaktózová, bezlepková
Suroviny (2 porcie):
- 2,5 dl kyslej smotany (bezlaktózovej)
- 2,5 dl mlieka (bezlaktózového)
- 1 žĺtko
- 1PL hladkej múky (bezlepkovej)
- soľ
- 1 ČL kôpru na veľmi jemno nasekaného alebo namrveného
- Do väčšieho hrnca dáme variť 3/4 mlieka.
- V nádobe zmiešame zvyšné mlieko, smotanu, žĺtko a múku dohladka (najlepšie ponorným mixérom).
- Do takmer vriaceho mlieka za stáleho miešania prilievame smotanu. Do omáčky pridáme kôpor, osolíme a necháme prevrieť.
- Podávame s duseným mäsom alebo volským okom, príp. vareným vajíčkom.
Dusené mäso
Diéta: prísne bezzvyšková, bezlaktózová, bezlepková
Suroviny (2 porcie):
- 300 g teľacieho mäsa (alebo chudé bravčové – stehno, karé) vcelku
- soľ
- štipka mletého čierneho korenia, koriandra, rasce, tymiánu, majoránky, cesnakového granulátu
- trochu masti
- Mäso umyjeme, osušíme, posolíme a ochutíme korením a bylinkami podľa chuti. Necháme odležať v chlade 2-3 hodiny.
- V hrnci na horúcom tuku mäso prudko osmažíme zo všetkých strán, aby sa zatiahlo.
- Podlejeme horúcou vodou vo výšky 1/2 cm. Na miernom ohni, zakryté a za občasného obracanie a podlievania dusíme do mäkka (cca 1 hodinu podľa typu mäsa).
- Hotové mäso nakrájame na plátky a podávame napr. s kôprovou omáčkou.
Bravčová panenka s horčicovou omáčkou
Diéta: prísne bezzvyšková, bezlaktózová, bezlepková
Suroviny (2 porcie):
- 400 g bravčovej panenky v celku
- soľ
- štipka mletého čierneho korenia, rasce, tymiánu, majoránky, cesnakového granulátu
- trochu masti
- 1 PL masla (bezlaktózového)
- 1 PL hladkej múky (bezlepkovej)
- 1,5 dl vody
- 1 ČL plnotučnej horčice
- Panenku umyjeme, osušíme, posolíme a ochutíme.
- V hlbšej panvici na horúcom tuku mäso prudko osmažíme zo všetkých strán, aby sa zatiahlo.
- Znížime teplotu a pečieme za občasného obracanie asi 30 minút.
- Medzitým si pripravíme svetlú zápražku: maslo roztopíme, pridáme múku, chvíľu popražíme.
- Necháme mierne vychladnúť. Opäť postavíme na sporák a postupne prilievame vodu, za stáleho miešania, aby bola z mes hladká. Nakoniec pridáme horčicu a necháme prevrieť.
- Podľa chuti omáčku osolíme a okoreníme, podávame k upečenej panenke.
Tagliatelle s lososom
Diéta: prísne bezzvyšková, bezlaktózová, bezlepková (pri použití bezlepkových cestovín)
Suroviny (2 porcie):
- 200 g tagliatelle (široké rezance)
- 150 g lososa – filet bez kože
- 2 žĺtky
- 1 PL citrónovej šťavy
- 1 PL bieleho vína
- ¾ dl sladkej smotany (bezlaktózovej)
- ½ ČL soli
- ½ ČL cukru
- 1 PL masla (bezlaktózového)
- (štipka čierneho korenia a kôpru na dochutenie)
- Cestoviny dame variť podľa návodu na obale.
- V hrnci vymiešame metličkou žĺtky, citrónovú šťavu, víno, smotanu, soľ a cukor a na miernom ohni varíme za stáleho šľahania až do zhustnutia. Na záver vmiešame maslo.
- Lososa nakrájame na malé kocky a ugrilujeme na suchej rozpálenej panvici.
- Uvarené cestoviny premiešame s lososom a na tanieri prelejeme omáčkou.
Cestoviny s nivovou omáčkou
Diéta: prísne bezzvyšková, nízkolaktózová, bezlepková (pri použití bezlepkových cestovín)
Suroviny (2 porcie):
- 200 g cestovín (napr. špirály)
- 80 g syra Niva
- 120 ml sladkej smotany (bezlaktózovej)
- 50 g šunky s vysokým podielom mäsa (duesná alebo varená)
- (štipka čierneho korenia a sušeného oregana na dochutenie)
- Cestoviny dame variť podľa návodu na obale.
- V hrnci zohrejeme smotanu, vložíme do nej nakrájaný syr a za stáleho miešania rozotpíme a za stáleho miešania povaríme asi 3 minúty.
- Plátky šunky nakrájame na rezančeky a pridáme do omáčky, necháme krátko prehriať.
- Do uvarených a scedených cestovín vlejeme omáčku a zamiešame.
Grilovaný pstruh dúhový
Diéta: prísne bezzvyšková, bezlaktózová, bezlepková
Suroviny (2 porcie):
- 300 g filetu
- štipka sušeného tymiánu, mletej rasce
- soľ
- Filet pstruha alebo inej ryby umyjeme a ochutíme.
- Na rozpálenej grilovacej panvici sprudka pečieme z každej strany asi 2-3 minúty.
- Na tanieri môžene na filet položiť tenký plátok masla.
Grilovaný losos s citrónovou omáčkou
Diéta: prísne bezzvyšková, bezlaktózová, bezlepková
Suroviny (2 porcie):
- 2 filety lososa bez kože
- 1,5 dl smotany na varenie (bezlaktózovej)
- 1/2 ČL kukuričného škrobu
- 1PL citrónovej šťavy
- muškátový oriešok
- 4 lístky šalvie (nemusia byť)
- štipka sušeného cesnakového granulátu
- ¼ lyžičky kurkumového prášku
- soľ a štipka cukru podľa chuti
- Lososa umyjeme, osušíme a jemne osolíme. Na suchej rozpálenej panvici ugrilujeme zo všetkých strán. Vyložíme a prikryjeme.
- V smotane rozmiešame škrob.
- Do výpeku nalejeme smotanu, citrónovú šťavu, soľ, cukor, cesnak, štipku mletého muškátového orieška a celé lístky šalvie a za stáleho miešania povaríme, kým omáčka nezhustne. Na záver lístky vyberieme.
- Lososa na tanieri prelejeme omáčkou a podávame so zemiakmi (alebo pyré).
Pečený pstruh
Diéta: prísne bezzvyšková, bezlaktózová, bezlepková
Suroviny (2 porcie):
- 2 pstruhy
- štipka provensálskeho korenia, cesnakového granulátu
- citrón
- soľ
- 4 tenké plátky masla
- Pstruhy umyjeme, osušíme, osolíme, okoreníme, pokvakpáme citrónovou šťavou zvonka aj znútra. Do brucha môžeme vložiť šalviové lístky alebo rozmarínovú vetvičku, ktoré potom vyhodíme.
- Položíme na pekáč na papier na pečenie a na každú rybu dáme 2 plátky masla.
- Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 200 st. C asi 15 minút. Na ďalších 5 minút dáme ešte zagrilovať.
Tortilový vrap s avokádovým dipom
Diéta: nízkozvyšková, bezlaktózová
Suroviny (2 porcie):
- 2 tortilové placky
- 150 g kuracích pŕs
- soľ a štipka kari korenia
Dip:
- 1/2 avokáda
- 2 PL citrónovej šťavy
- 1/2 ČL soli
- štipka cesnakového granulátu
- Kuracie mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na malé kúsočky. Osolíme a okoreníme.
- Pripravíme si avokádový dip: vidličkou do hladka vymiešame avokádo, citrónovú šťavu, soľ a cesnak.
- Na panvici na kvapke masti sprudka osmažíme mäso zo všetkých strám.
- Medzitým si zohrejeme na druhej panvici nasucho tortilové placky. Najlepšie je ich zohrievať dve naraz, aby ochrumkaveli každá len z jednej strany (inak sa môže lámať).
- Teplé placky potrieme z mäkkej strany avokádovým dipom (asi 2 lyžičky), uložíme mäso a zavinieme.
Tortilový vrap s jogurtovým dipom
Diéta: prísne bezzvyšková
Suroviny (2 porcie):
- 2 tortilové placky
- 150 g kuracích pŕs
- soľ a štipka kari korenia
Dip:
- 1 biely jogurt
- 1 ČL citrónovej šťavy
- 1/2 ČL soli
- štipka cesnakového granulátu
- 1/2 ČL nasekanej pažítky
- Kuracie mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na malé kúsočky. Osolíme a okoreníme.
- Pripravíme si jogurtový dip: zmiešame jogurt, citrónovú šťavu, soľ, cesnak a pažítku.
- Na panvici na kvapke masti sprudka osmažíme mäso zo všetkých strám.
- Medzitým si zohrejeme na druhej panvici nasucho tortilové placky. Najlepšie je ich zohrievať dve naraz, aby ochrumkaveli každá len z jednej strany (inak sa môže lámať).
- Teplé placky potrieme z mäkkej strany jogurtovým dipom (asi 2 lyžičky), uložíme mäso a zavinieme.
Palacinky so syrom
Diéta: prísne bezzvyšková, nízkolaktózová
Suroviny (6 veľkých palaciniek):
- 3 vajcia
- 4 dl mlieka (bezlaktózové)
- 6 PL hladkej múky
- štipka soli
- 100 g strúhaného tvrdého syra (napr. údený oštiepok)
- sušené oregano
- Vajcia, mlieko, múku a štipku soli vyšľaháme na palacinkové cesto (napr. ponorným mixérom)
- Na panvici, kde zakaždým metličkou rozotrieme kvapku oleja, upečieme palacinky.
- Na hotové palacinky nasypeme nastrúhaný syr a štipku na jemno rozmrveného oregana.
- Palacinky zatočíme, poukladáme naspäť na panvicu a zapečieme z oboch strán, kým sa syr neroztopí.
Ryžový nákyp
Diéta: prísne bezzvyšková, bezlaktózová, bezlepková
Suroviny (2 porcie):
- 300 g uvarenej bielej ryže
- 1,5 dl smotany na varenie (bezlaktózovej)
- 2 vajcia
- 1 PL masla, roztopeného (bezlaktózového)
- 1 vanilkový cukor
- trocha strúhanky (bezlepkovej) na vysypanie pekáča, nemusí byť
- (1 jablko ošúpané a nastrúhané alebo kompót z jabĺk alebo marhúľ bez šupky)
- kompótová šťava na poliatie
- V nádobe zmiešame smotanu so žĺtkami, maslom a cukrom.
- Pridáme k ryži a premiešame.
- Z bielkov a štipky soli vyšľaháme sneh a opatrne spojíme s ryžovou masou.
- Preložíme do zapekacej misy, ktorú sme predtým vymastili maslom a vysypali strúhankou. (Môžeme urobiť dve vrstvy ryže, medzi ktoré naukladáme ovocie).
- Zapekáme v rúre na 180’C asi 20 minút, kým nie je vrch jemne chrumkavý.
- Porciu na tanieri môžeme poliať kompótovou šťavou.
Mohlo by Vás zaujímať:
Malé jedlá (raňajky, večere, chuťovky)