Malé jedlá (raňajky, večere, chuťovky)

    Omeleta so syrom a lososom (šunkou)

Diéta: prísne bezzvyšková, nízkolaktózová, bezlepková

Suroviny (2 porcie):

  • 2 vajcia
  • 80 g nastrúhaného syra (eidam, gouda, čedar, oštiepok a pod.)
  • 50 g údeného lososa (alebo šunky) pokrájaného na malé kúsky
  1. V miske vyšľaháme vajcia.
  2. Pridáme mäso.
  3. Vylejeme na panvicu potretú kvapkou oleja a navrch nasypeme syr.
  4. Na strednej teplote pečieme zakryté asi 3 minúty.

 

  Ham and eggs

Diéta: prísne bezzvyšková, bezlaktózová, bezlepková

Suroviny (2 porcie):

  • 4 vajcia
  • 3 plátky šunky s vysokým podielom mäsa (duesná alebo varená)
  1. Šunku nakrájame alebo natrháme a položíme na rozohrievajúcu sa panvicu.
  2. Pridáme vajcia a jemne premiešame.
  3. Na strednej teplote pečieme zakryté asi 3 minúty.

    Tvarohová kaša s dusenými jablkami

Diéta: nízkozvyšková, bezlepková

Suroviny (2 porcie):

  • 250 g hrudkovitého tučného tvarohu
  • 1 dl mlieka
  • 1 jablko
  • škorica
  1. Zohrejeme takmer do zovretia mlieko.
  2. Medzitým ošúpeme, nakrájame (alebo nastrúhame) jablko a na vode podusíme do mäkka.
  3. Do horúceho mlieka vložíme tvaroh a vidličkou ho rovnomerne spojíme s mliekom. Nevaríme!
  4. Mliečny tvaroh servírujeme do misiek, navrch rozdelíme jablko a posypeme škoricou.

    Ryžová kaša

Diéta: prísne bezzvyšková, bezlaktózová, bezlepková

Suroviny (2 porcie):

  • 250 g varenej bielej ryže
  • 2 dl mlieka (bezlaktózového)
  • 1 ČL masla (bezlaktózového)
  • škoricový cukor alebo Granko
  1. Uvarenú ryžu zalejeme mliekom a na nízkej teplote varíme odkryté, aby sa odparila voda. Obšas zamiešame, aby neprihorela.
  2. Podľa toho, nakoľko chceme mať ryžu rozvarenú, prilejeme ešte trochu mlieka, ak je ryža príliš suchá.
  3. Na záver vmiešame maslo a servírujeme posyapné škoricou alebo Grankom 

    Tortilové trojuholníčky

Diéta: nízkozvyšková, nízkolaktózová

Suroviny (2 porcie):

  • 2 tortily
  • 100g nastrúhaného tvrdého syra
  • 1/2 avokáda nakrájaného na plátky
  • (štipka najemno rozmrveného oregána na posypanie)
  1. Jednu tortilu položíme na stredne rozohriatu panvicu a posypeme nastrúhaným syrom.
  2. Keď sa syr začne topiť, naukladáme plátky avokáda a prikryjeme druhou tortilou, jemne pritlačíme.
  3. Keď sú tortily zlepené, obrátime a krátko zapečieme z druhej strany.
  4. Tortilový toust nakrájame kolieskom na trojuholníčky

    Rohlíkové kolieska vo vajíčku

Diéta: prísne bezzvyšková, nízkolaktózová

Suroviny (2 porcie):

  • 2 rohlíky nakrájané na kolieska
  • 2 vajcia
  • 20 g nastrúhaného syra (eidam, gouda, čedar, oštiepok a pod.)
  1. V miske vyšľaháme vajcia.
  2. Rohlíkové kolieska namočíme do vajíčok, necháme nasiaknuť, koľko sa dá.
  3. Na panvicu potretú kvapkou oleja poukladáme kolieska, zvyšok vajca rovnomerne rozlejeme pomedzi kolieska
  4. Na strednej teplote pečieme zakryté, kým kolieska jemne zhednú, z druhej strany pečieme odokryté, aby ostali chrumkavé.
  5. Podávame posypané syrom.

    Obložená hrianka s volským okom

Diéta: prísne bezzvyšková, nízkolaktózová

Suroviny (2 porcie):

  • 2 biele tousty
  • 2 plátky tvrdého syra (napr. gouda, eidam, čedar…)
  • 2 plátky šunky s vysokým podielom mäsa (duesná alebo varená)
  • 2 vajcia
  1. Tousty uhriankuje v hriankovači
  2. Medzitým si urobíme 2 volské oká na kvapke oleja.
  3. Na ešte teplé tousty položíme plátok syra, aby sa jemne roztopil.
  4. Na syr dáme plátok šunky a navrch volské oko.

    Tousty šunka-syr

Diéta: prísne bezzvyšková, nízkolaktózová

Suroviny (2 porcie):

  • 4 biele tousty
  • 4 plátky tvrdého syra (napr. gouda, eidam)
  • 2 plátky šunky s vysokým podielom mäsa (duesná alebo varená)
  • štipka úplne rozmrveného sušeného oregana
  1. Na biely toust polžíme plátok syra, plátok šunky a opäť syra, posypeme štipkou oregana a prikryjeme druhým toustom. Snažíme sa, aby nič z toustov nevytŕčalo.
  2. V toustovači upečieme.
  3. Chutná je aj varianka bez šunky. 

    Nátierka cottage-vajíčko

Diéta: prísne bezzvyšková

Suroviny:

  • 1 syr cottage (cca 180g)
  • 2 vajcia
  • 1/2 ČL plnotučnej horčice
  • 1/2 ČL kečupu
  • 1/2 ČL nasekanej pažítky
  • štipka mletého čierneho korenia
  1. Uvaríme si vajcia na tvrdo, po vychladnutí ich nakrájame na kocočky.
  2. V mieske zmiešame všetky ingrediencie a podľa chuti okoreníme.
  3. Nátierka je výborná na uhriankovanom bielom pečive alebo aj ako samostané jedlo.

    Vajíčka plnené tuniakovou nátierkou

Diéta: prísne bezzvyšková, bezlepková

Suroviny:

  • Väčšia tuniaková konzerva (cca 150 g konzervovaného tuniaka)
  • 70 g taveného syra v črievku
  • 1 PL kyslej smotany
  • 1 PL horčice
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 3 vajcia uvarené na tvrdo
  1. Vajíčka pozdĺžne rozkrojíme, vyberieme žĺtka. Bielka z dvoch vajec odložíme nabok, všetko ostatné nakrájame na kocočky.
  2. Tuniaka, syr, smotanu, horčicu a citrónovú šťavu vidličkou dôkladne roztlačíme a pomiešame, na záver pridáme nakrájané vajcia.
  3. Hmotou naplníme rozpolené bielka. Zvyšnú nátierku môžeme jesť napr. s bielym pečivom.

Nátierka z kuracej pečienky

Diéta: prísne bezzvyšková, bezlaktózová, bezlepková

Suroviny (2 porcie):

  • 150 g kuracích pečienok
  • 20 ml sladkej smotany (bezlaktózovej)
  • 1 PL masla (bezlaktózového)
  • soľ
  • štipka mletého čierneho korenia, koriandra, príadne sušenej majoránky
  1. Na panvicu dáme roztopiť maslo.
  2. Keď je maslo horúce, pridáme pečienky a pražíme z oboch strán do mäkka (10-15 minút)
  3. Po vychladnutí pečienky dáme do mixéra, osolíme a ochutíme a mixujeme do hladka. Preložíme do sklenej nádobky a skladujeme v chladničke.

    Syové rolky s avokádom

Diéta: nízkozvyšková, bezlepková, nízkolaktózová

Suroviny (4 porcie):

  • 12 plátkov tvrdého syra (napr. gouda)
  • 1 avokádo
  • 4 PL šťavy z citróna
  • 1 ČL soli
  • štipka cesnakového granulátu
  1. Syr vyložíme z chladničky a necháme pri izbovej teplote (nebude sa pri zatáčaní lámať).
  2. Dužinu avokáda polejeme citrónovou šťavou, osolíme, môžeme pridať cesnakový granulát a rozmixujeme do hladka.
  3. Potrieme plátky syra a zavinieme. Ak nám avokádová pasta zvýši, môžeme 1 deň uchovať zakryté v chladničke (vďaka citrónu nezhnedne) a použiť napr. ako nátierku na pečivo.

Mohlo by Vás zaujímať:

Polievky

Hlavné jedlá

Dezerty