Eliminačná diéta pre pacientov s Crohnovou chorobou, CDED

 

CDED (Crohn’s disease exclusion diet) je eliminačná diéta, ktorej cieľom je zachovanie črevnej homeostázy.

Diéta je založená na vylúčení akékoľkovek lepku, mliečneho výrobku, akéhokoľvek pečiva (lepkové ani bezlepkové), živočíšneho tuku, priemyselne spracovaného mäsa, výrobku obsahujúceho emulgátory zo stravy. Nie sú povolené žiadne balené produkty s označeným dátumom spotreby.

Vrámci diéty sú však definované potraviny, ktoré je nutné konzumovať denne. Takými sú kuracie prsia, vajíčka, banány, jablko, zemiaky. Medzi povolené potraviny patria biela ryža, niektoré druhy ovocia a zeleniny (napr. avokádo, listový šalát, uhorka…). Povolené sú aj niektoré bylinky ako napr. rozmarín, tymián, mäta, koriander, bazalka, petržlen, kôpor.

Diéta povoluje 18-20g vlákniny denne. Zásadným pravidlom je: „Čo nie je povolené, to je zakázané“. Diéta sa skladá z dvoch fáz. Fázy sa odlišujú jednotlivými povolenými potravinami, tepelnou úpravou.

Prinášame Vám niekoľko chutných receptov spracovaných pani Klárou Kobákovou.

 

Recepty vhodné v prvej fÁZe 

Červené kuracie kari

Ingrediencie (2 porcie):

Kari

300g kuracích pŕs, 1 hrnček/150g basmati ryže, 3-4 veľké paradajky, čerstvý koriander, ½ cibule, 1 strúčik cesnaku, 1 PL strúhaného zázvoru, cejlónska škorica, kurkuma, čierne korenie, červená paprika sladká (korenie), 1PL trstinový cukor,  soľ, repkový olej

Ryžové placky

1 hrnček ryžovej múky, 2 hrnčeky/500ml vody, soľ, repkový/olivový olej

Kari

Kuracie prsia nakrájame na kocky. Na panvici zohrejeme olej a pridáme rozpučený cesnak a nadrobno nakrájanú cibuľu. Po chvíli pridáme papriku, kurkumu, škoricu a strúhaný zázvor a vytvoríme pastu. Pridáme osolené a okorenené mäso a opekáme cca 5 min. Pridáme nadrobno nakrájané paradajky a trstinový cukor, prilejeme vodu a zakryjeme. Na miernom ohni varíme aspoň 15 min. Podávame s varenou basmati ryžou a/alebo ryžovými plackami.

Ryžové placky

V hrnci zovrieme pol litra slanej vody a za stáleho miešania pomaly prisypeme ryžovú múku. Miešame až kým nevznikne hustá zmes podobná cestu. Odstavíme z ohňa a necháme trochu vychladnúť, potom miesime rukami kým nie je cesto hladké. Drevenú dosku poprášime ryžovou múkou a z približne rovnako veľkých častí cesta vyvaľkáme placky. Placky pečieme na troche olivového alebo repkového oleja na strednom až silnom ohni, z každej strany asi minútu.

 

Banánové lievance

 

Ingrediencie (1 porcia):

1 zrelý banán, 1 vajce, 2 PL ryžovej múky, 1 ČL cejlónskej škorice, repkový olej

 

 

Banán ošúpeme a rozpučíme vidličkou. Primiešame vajce, ryžovú múku a škoricu. Lievance pečieme na troche repkového oleja na miernom ohni, po cca 3 minútach otočíme a dopečieme. Podávame s banánom (alebo  iným ovocím z CDED), škoricou, prípadne medom.

 

 

Zemiakovo-mrkvové placky

 

Ingrediencie (1 porcia):

1 stredne veľký zemiak, ½ mrkvy, 1 vajce, čierne korenie, ½ strúčika cesnaku, repkový / olivový olej, ½ avokáda, soľ

 

Zemiaky a mrkvu nastrúhame, pridáme vajce, soľ, korenie, cesnak a premiešame. Placky pečieme na troche repkového alebo olivového oleja na miernom ohni, po cca 5 minútach otočíme a dopečieme. Podávame s avokádom alebo zeleninou podľa chuti.

 

Modulen shake

Ingrediencie (1 porcia):

200 ml vody, 9 odmeriek / 75g Modulenu, ½ mrazeného banánu, ½ ČL cejlónskej škorice, 4 kocky ľadu

 

Všetky ingrediencie zmiešame v mixéri a podávame.

 

 

 

Žlté kuracie kari

 

Ingrediencie (2 porcie):

160g tenkých ryžových rezancov, 300g kuracích pŕs, 1 mrkva, ½ hrnčeka baby špenátu, 1 strúčik cesnaku, 1 PL strúhaného zázvoru, čierne korenie, červená paprika sladká (korenie), kurkuma, trstinový cukor, soľ, repkový olej

 

Kuracie prsia nakrájame na pásiky. Na panvici zohrejeme olej a pridáme rozpučený cesnak. Po chvíli pridáme papriku, kurkumu a strúhaný zázvor a vytvoríme pastu. Pridáme osolené a okorenené mäso a nakrájanú mrkvu a restujeme cca 5 min. Pridáme špenát a trstinový cukor, prilejeme vodu a zakryjeme. Na miernom ohni varíme ďalších 5-10 min. Podávame s varenými ryžovými rezancami alebo ryžou.

 

Domáce gnocchi s kuracím mäsom, paradajkami a špenátom

Ingrediencie (2 porcie):

Gnocchi

500g zemiakov, ¾ hrnčeka ryžovej múky, 1 vajce, soľ

Ostatné

200g kuracieho mäsa, 2 paradajky, 1 hrnček baby špenátu, 1 strúčik cesnaku, olivový olej, čerstvý tymián, červená paprika sladká (korenie), čierne korenie, soľ

 

Zemiaky pečieme v rúre asi 1 hodinu pri 200°C. Po vychladnutí ošúpeme, najemno nastrúhame a zmiešame s vymiešaným vajíčkom a soľou.  Postupne pridávame múku a miesime až kým získame pevné, nie príliš lepkavé cesto. Cesto potom rozdelíme na približne rovnako veľké diely, z ktorých na drevenej pomúčenej doske vyformujeme dlhé šúlce. Tieto potom rozkrájame na malé kúsky, ktoré môžeme ďalej vyformovať – napríklad pridáme ryhy pomocou vidličky. Gnocchi dáme do vriacej osolenej vody s trochou olivového oleja a varíme asi štyri minúty.

 

Na panvici zohrejeme olivový olej a pridáme rozpučený cesnak a čerstvý tymián. Pridáme osolené a okorenené kuracie mäso a restujeme cca 5 minút. Potom pridáme nakrájané paradajky a špenát a opekáme ešte niekoľko minút. Podávame s domácimi gnocchi.

 

 

 

Recepty vhodné v druhej fÁZe 

 

Ryžové rezance s kuraťom a bazalkovo-špenátovým pestom

 

 

Ingrediencie (2 porcie):

160g širokých ryžových rezancov, 300g kuracích pŕs, 2 hrnčeky čerstvej bazalky, 2 hrnčeky baby špenátu, 1 strúčik cesnaku, ½ hrnčeka mandlí, cherry paradajky, olivový olej, čierne korenie, červená paprika sladká (korenie), soľ

 

Pesto

V malom mixéri zmiešame 2 hrnčeky bazalky, 1 hrnček špenátu, pol strúčika cesnaku, ½ hrnčeka mandlí, 1-2 lyžice olivového oleja a ¼ lyžičky soli. Môžeme pridať aj kúsok avokáda.

 

Základ
Kuracie prsia nakrájame na malé kúsky, osolíme a okoreníme čiernym korením a paprikou. Mäso orestujeme na panvici na olivovom oleji s polovicou strúčika rozpučeného cesnaku. Môžeme pridať čerstvé bylinky (tymián, rozmarín…). Po upečení mäso odstavíme bokom a na panvici opečieme cherry paradajky a 1 hrnček špenátu. Uvaríme široké ryžové rezance. Rezance, mäso, zeleninu a pesto zmiešame v panvici a podávame.

 

 

Sladký banánový chlieb (banana bread)

 

Ingrediencie:

2 hrnčeky ryžovej múky, ½ hrnčeka repkového oleja, ½ hrnčeka medu, 2 vajcia, 3 zrelé banány, 1½ ČL kypriaceho prášku, ½ ČL sódy bikarbóny, 1 PL cejlónskej škorice, ¼ ČL soli, Mandle alebo vlašské orechy

 

Olej, med a vajcia vymiešame metličkou a pridáme vidličkou rozpučené banány. V druhej nádobe zmiešame múku, kypriaci prášok, sódu bikarbónu, soľ a škoricu, a pomaly vmiešame do mokrej zmesi. Podľa chuti môžeme pridať drvené mandle alebo vlašské orechy. Cesto nalejeme do olejom vymastenej formy a pečieme 40 min. pri 180°C. Pre obmenu môžeme banány v ceste nahradiť štyrmi strúhanými jablkami alebo kombináciou dvoch strúhaných jabĺk a dvoch mrkiev. Z rovnakého cesta môžeme pripraviť aj muffiny (zmes vyjde asi na 12ks).

 

Dobrú chuť!