Vtáčie mlieko
Diéta: úplne bezzvyšková, bezlepková
Suroviny (4 porcie):
- 1 l mlieka
- 1 balík Zlatého klasu (40g vanilkového pudingu)
- 1 vanilkový cukor (20g)
- 50 g kryštálového cukru
- 3 vajcia
- ¾ mlieka s vanilkovým cukrom a polovicou kryštálového cukru dáme variť.
- Vajcia oddelíme na bielka a žĺtky.
- Vo zvyšnom mlieku rozmiešame puding a žĺtky.
- Z bielkov, druhej polovice cukru a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh.
- Keď mlieko takmer vrie, lyžicou doňho kladieme kôpky bielkového snehu, ktoré z oboch strán povaríme 1-2 minúty.
- Uvarený sneh vyberieme deravou naberačkou.
- Do horúceho mlieka vlejeme rozmiešaný puding a za stáleho miešania necháme prevrieť 1 minútu.
- Do misiek nalejeme riedky puding a na vrch nakladieme sneh. Výborne chutí teplé, aj vlažné.
Lievance z kyslého mlieka
Diéta: úplne bezzvyšková
Suroviny (20 lievancov s priemerom 10 cm):
- 1 vajce
- 5 dl kyslého mlieka
- 1 PL práškového cukru
- 250 g polohrubej múky
- ½ ČL sódy bikarbóny (prášku do pečiva)
- Celé vajce so štipkou soli rozšľaháme do peny.
- Všetky ostatné suroviny zmiešame, najlepšie ponorným mixérom, do jednoliatej hmoty.
- Pridáme vajíčkovú penu a spojíme metličkou.
- Na panvicu, kde zakaždým metličkou rozotrieme kvapku oleja, pomocou malej naberačky pomaly nalievame cesto, z oboch strán do zlatista opečieme (na veľkú panvicu sa zmestia 3 lievance).
- Podávame posypané škoricovým cukrom alebo poliate javorovým syrupom, prípadne s kopčekom šľahačky
Tvarohové knedličky
Diéta: úplne bezzvyšková (ak bez jablka)
Suroviny (2 porcie):
- 250 g tvarohu (jemný alebo hrudkový)
- 1 vajce
- 100 g hrubej múky
- štikpa soli
- štipka kypriaceho prášku
- (1 jablko ošúpané, nakrájané na kocky)
- Všetky suroviny zmiešame na cesto.
- Vyguľkáme malé knedličky (do stredu môžeme dať kocku jablka)
- Varíme v osolenej vode asi 10 minút.
- Podávame posypané škoricovým cukrom, Grankom alebo nasucho opraženou strúhankou s cukrom.
Jogurt s ovocím
Diéta: nízkozvyšková, bezlepková
Suroviny (2 porcie):
- 200 ml bieleho jogurtu
- 1 banán
- 1 jablko
- škorica
- Jablko bez šupky, jadierok a tvrdých častí nakrájame alebo nastrúhame a na vode podusíme do mäkka.
- Banán nakrájame na malé kúsky
- Jogurt rozdelíme do misiek, na vrch dáme ovocie a jemne posypeme škoricou.