AKO SI ZVÝŠIŤ IMUNITU

Článok sponzorovaný spoločnosťou PRO MED SK.

 

Ak funguje imunitný systém tak, ako má, k  imunitnej reakcii dochádza len v  prípade, že sa objavia telu cudzorodé látky.

Ak je však fungovanie systému narušené, telo sa buď nebráni dostatočne, alebo omylom považuje vlastné bunky za cudzie a snaží sa ich zničiť.

Typickým príznakom oslabenej imunity sú často sa opakujúce rozličné ochorenia. Na podporu imunity pomocou prírodných látok existuje veľa rád, ale len niektoré sú stále účinné.

 

Vitamín C

Vitamín C má pozitívny vplyv na stav pokožky a tiež na imunitu. A hoci sa hovorí, že dostatok vitamínu C dokáže zabrániť chrípke, nie je to tak. Určite ale zariadi, že sa z nej rýchlejšie zotavíme a  priebeh bude ľahší.

Najviac vitamínu C nájdeme v šípkach, čiernych ríbezliach, kiwi, paprike, brokolici, paradajkách, špenáte, zemiakoch alebo v citrusových plodoch.

Zinok a selén:

Na podporu imunity pozitívne vplýva aj selén a  zinok, ktoré podporujú fyziologickú funkciu imunitného systému a  prispievajú k ochrane buniek pred oxidatívnym stresom.

Pomáhajú organizmu preklenúť obdobie zvýšených nutričných nárokov.

Zinok a selén sú tiež vhodné na zlepšenie kvality vlasov a nechtov.

Zinok je minerál a stopový prvok vyskytujúci sa v prírode a náš organizmus ho bezpodmienečne potrebuje na svoje fungovanie.

Jeho nedostatok sa prejaví najmä na koži a  vlasoch, no je dôležitý aj pre kostné tkanivo.

Selén má tiež vynikajúce účinky na správne fungovanie imunitného systému, regeneruje pečeňové bunky (aj pri cirhóze), je vhodný ako podporná liečba aterosklerózy a iných kardiovaskulárnych ochorení, ochrana šošovky pred kataraktou podpora liečby akné, psoriázy a ekzémov.

 

 

 

Ryby:

Losos, makrela, haring a  ďalšie tučné ryby obsahujú omega-3 mastné kyseliny. Tie aktivujú fagocyty – biele krvinky, ktoré pomáhajú v  boji proti chrípke.

Ryby a  morské plody sú tiež dobrým zdrojom selénu. Selén pomáha bielym krvinkám produkovať proteíny, ktoré zbavujú telo vírusov.

Cesnak:

Cesnak obsahuje mnoho látok, ktoré podporujú ničenie infekcií, takou najúčinnejšou je najmä allicin.

Huby:

Obsahujú viac než 300 látok, ktoré naštartujú imunitu.

Podporujú totiž produkciu bielych krviniek, ktoré bojujú proti infekciám.

Predovšetkým u nás menej známe japonské huby shiitake, maitake a reishi sa radia medzi najväčšie zásobárne účinných látok.

Pšeničné klíčky:

Štvrť šálky pšeničných klíčkov nám zaistí takmer polovicu odporučenej dennej dávky zinku.

Je to základný minerál, ktorý pomáha obnovovať bunky a posilňuje imunitný systém.

Bylinky:

 Sú bohatým zdrojom vitamínov, ktoré podporujú náš imunitný systém a  zaťažujú ho podstatne menej než chemicky vyrobené lieky. Najviac zdraviu prospešných látok z nich získame v čerstvom stave.

Probiotiká:

Vo výrobkoch, ako acidofilné mlieka, jogurty či kefír sa vyskytujú probiotické kultúry baktérií alebo baktérie, ktoré pomáhajú prospešným baktériám usídliť sa v čreve a podporujú jeho pohyblivosť (peristaltiku) smerom k norme.

V čreve sa totiž potrava stáva veľmi silným imunitným podnetom pre celý imunitný systém črevnej steny.

Práve tu môžu vznikať veľmi nepríjemné potravinové alergie, ktorých sprievodnými znakmi sú aj hnačky.

Jedným z najúčinnejších prírodných probiotík je pravá netermizovaná bryndza. Stačí jej zjesť 100 gramov denne.