Aj keď nie je známy diétny postup, ktorý by definitívne zastavil alebo vyliečil zápalové ochorenia čreva (IBD), výživa a diéta hrajú v liečebnom procese nezastupiteľnú úlohu. Zvláštna pozornosť sa musí venovať potravinám, ktoré zhoršujú alebo spúšťajú príznaky ochorenia, obzvlášť počas aktívneho štádia, čiže vzplanutia príznakov (relapsu).
Navyše, u pacientov s črevnými zápalmi sa nezriedka vyskytuje deficit niektorých vitamínov a minerálov, podvýživa, intolerancie niektorých potravín, prípadne zmenené anatomické pomery (zúženia alebo stavy po operáciách čreva). Strava preto musí byť prispôsobená subjektívnym potrebám každého pacienta, takpovediac šitá na mieru.
Dôležité je uvedomiť si, že strava, ktorú toleruje jeden pacient, nemusí prospievať inému. Preto je veľmi vhodné viesť si stravovací denník, kde pacient zaznamenáva, čo a kedy konzumuje a príznaky, ktoré sa u neho vyskytujú. Takýmto systematickým prístupom môže sám pacient identifikovať potraviny a okolnosti (napr. šport, relax, stres), ktoré mu robia dobre, a ktoré mu naopak zhoršujú priebeh ochorenia. Vzor denníka nájdete tu.
Základom každej diéty, aj tej pri zápalových ochoreniach čreva, je dostatočný príjem základných živín (cukry, tuky, bielkoviny), vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Strava má byť z kvalitných surovín a dostatočne energeticky bohatá, keďže zápalové ochorenia čreva majú tendenciu viesť k podvýžive a nadmernému chudnutiu. Hlavne v aktívnom štádiu sú príčinami chudnutia nechutenstvo, zhoršené vstrebávanie a strata živín počas hnačiek. Ak je telo dostatočne energeticky a nutrične zásobené, lepšie prebiehajú hojivé procesy, lepšie funguje imunitný systém, príznaky ochorenia sú miernejšie a človek sa cíti vitálnejšie.
Diéta a stravovanie pri IBD sa dá rozdeliť podľa okolností a príznakov do nasledovných skupín:
Diéta počas pokojového štádia (remisie)
Diéta počas vzplanutia Crohnovej choroby
Diéta počas vzplanutia ulceróznej kolitídy
Diéta pri neznášanlivosti mliečneho cukru (laktózovej intolerancii)
Diéta pri zúžení čreva (stenóze)
Diéta pri krátkom čreve
Diéta pri podvýžive
Diéta bohatá na vitamíny a minerály pri ich nedostatku (Vit. B12, kyselina listová, železo, zinok, vitamíny A,B,D…)
Viac ako 30 receptov jedál vhodných pri vzplynutí črevného zápalu nájdete na týchto stránkach
Recepty vhodné pri vzplanutí črevného zápalu
Malé jedlá (raňajky, večere, chuťovky)