Polievky

Vývar z kuraťa a zeleniny

Diéta: prísne bezzvyšková, bezlaktózová, bezlepková

Suroviny (2 porcie):

  • 2 kuracie stehná
  • 5 dl vody
  • 2 nakrájané mrkvy, 1 petržlen, ½ kalerábu
  • ½ cibule, 2 ks celého čierneho korenia, štipka kurkumy, muškátového orieška, zrniečka fenykla
  1. Kuracie stehná umyjeme, spolu so všetkým ostatným vložíme do hrnca.
  2. Varíme úplne do mäkka – v kuchte 30 minút, v hrnci cca 1 hodinu.
  3. Po uvarení si odložíme na bok mäso, ktoré ďalej spracujeme a vývar precedíme. (Zeleninu v akútnom štádiu Crohnovej choroby nekonzumujeme.)
  4. Podľa chuti osolíme, podávame s rezancami, mrveničkou, pečeňovými knedličkami a pod.

    Rýchle pečeňové knedličky

Diéta: prísne bezzvyšková, bezlaktózová

Suroviny (2 porcie):

  • 1 kuracia pečienka
  • 1 PL krupice
  • 1 PL strúhanky
  • 1 ČL masla
  • 1/4 ČL soli
  1. Kuraciu pečienku umyjeme a spolu s ostatnými ingredienciami vložíme do sekacieho mixéra.
  2. Mixujeme, aby vzniklo mäkké ale súdržné cesto. Regulujeme strúhankou.
  3. Na podložke ušúľame z cesta valček o priemere 2 cm a nakrájame na koliesa.
  4. Háždeme do vriacej vody a varíme asi 7 minút.

    Cukinová krémová polievka

Diéta: nízkozvyšková, bezlepková, bezlaktózová

Suroviny (2 porcie):

  • 100 g cukiny
  • 1 zemiak
  • 1 ČL masla (bezlaktózového)
  • 1 PL kukuričného škrobu
  • 1,5 dl smotany na varenie (bezlaktózovej) alebo 3 PL sušeného bezlaktózového mlieka (sójového, ryžového a pod.)
  • 1 ČL petržlenovej vňate čerstvej, nasekanej (nemusí byť)
  • soľ
  1. Cukinu aj zemiak ošúpeme, nahrubo nastrúhame alebo nakrájame na malé kúsky a na masle osmahneme.
  2. Zalejeme 2 dl vody a varíme do mäkka.
  3. Následne osolíme, pridáme 2/3 smotany a petržlenovú vňať. Ponorným mixérom rozmixujeme do hladka.
  4. Škrob si rozmiešame vo zvyšnej smotane a za stáleho miešania vlejeme k zelenine. Necháme prevrieť. Môžeme servírovať napr. s opečeným chlebom

    Šalátová polievka

Diéta: nízkozvyšková, bezlaktózová

Suroviny (2 porcie):

  • 1/4 hlavy ľadového šalátu
  • 1 PL hladkej múky
  • 1 ČL kôpru, jemne nasekaného
  • soľ
  • cukor
  • citrónová šťava
  • mletá rasca
  1. Nasucho opražíme hladkú múku.
  2. Zalejeme studenou vodou a rozmiešame dohladka.
  3. Osolíme, ocukríme a pridáme mletú rascu.
  4. Rozriedime vodou podľa požadovaného množstva, ochutíme citrónovou šťavou a kôprom.
  5. Do vriacej polievky vložíme nakrájaný šalát.
  6. Necháme prejsť varom.

(recept podľa p. Renky Kováčovej)


Syrová polievka

Diéta: nízkozvyšková, bezlepková

Suroviny (2 porcie):

  • 4 zemiaky
  • 100 g taveného syra
  • mletá rasca
  • soľ / solčanka
  • štipka byliniek podľa chuti (provensálske, bazalka, pažítka)
  1. Ošúpané a nakrájané zemiaky uvaríme v  osolenej vode s mletou rascou a taveným syrom. Ku koncu pridáme bylinky a necháme prevrieť.
  2.  Môžeme servírovať  s nastrúhaným neúdeným syrom.

(recept podľa p. Renky Kováčovej)


Bryndzová polievka

Diéta: nízkozvyšková, nízkolaktózová

Suroviny:

  • 2 zemiaky
  • mletá rasca
  • 2 PL sušenej mrveničky
  • bryndza
  • bezlaktózové mlieko alebo voda
  • soľ
  • štipka byliniek podľa chuti (kôpor, pažítka,…)
  1. Ošúpané a nakrájané zemiaky uvaríme v  osolenej vode s mletou rascou do polomäkka.
  2. Pridáme mrveničku a uvaríme do mäkka.
  3. Nakoniec pridáme v mlieku alebo vode rozmiešanú bryndzu.
  4. Krátko povaríme, ochutíme bylinkami a možeme podávať.

(recept podľa p. Renky Kováčovej)

 

Mohlo by Vás zaujímať:

Malé jedlá (raňajky, večere, chuťovky)

Hlavné jedlá

Dezerty