Vývar z kuraťa a zeleniny
Diéta: prísne bezzvyšková, bezlaktózová, bezlepková
Suroviny (2 porcie):
- 2 kuracie stehná
- 5 dl vody
- 2 nakrájané mrkvy, 1 petržlen, ½ kalerábu
- ½ cibule, 2 ks celého čierneho korenia, štipka kurkumy, muškátového orieška, zrniečka fenykla
- Kuracie stehná umyjeme, spolu so všetkým ostatným vložíme do hrnca.
- Varíme úplne do mäkka – v kuchte 30 minút, v hrnci cca 1 hodinu.
- Po uvarení si odložíme na bok mäso, ktoré ďalej spracujeme a vývar precedíme. (Zeleninu v akútnom štádiu Crohnovej choroby nekonzumujeme.)
- Podľa chuti osolíme, podávame s rezancami, mrveničkou, pečeňovými knedličkami a pod.
Rýchle pečeňové knedličky
Diéta: prísne bezzvyšková, bezlaktózová
Suroviny (2 porcie):
- 1 kuracia pečienka
- 1 PL krupice
- 1 PL strúhanky
- 1 ČL masla
- 1/4 ČL soli
- Kuraciu pečienku umyjeme a spolu s ostatnými ingredienciami vložíme do sekacieho mixéra.
- Mixujeme, aby vzniklo mäkké ale súdržné cesto. Regulujeme strúhankou.
- Na podložke ušúľame z cesta valček o priemere 2 cm a nakrájame na koliesa.
- Háždeme do vriacej vody a varíme asi 7 minút.
Cukinová krémová polievka
Diéta: nízkozvyšková, bezlepková, bezlaktózová
Suroviny (2 porcie):
- 100 g cukiny
- 1 zemiak
- 1 ČL masla (bezlaktózového)
- 1 PL kukuričného škrobu
- 1,5 dl smotany na varenie (bezlaktózovej) alebo 3 PL sušeného bezlaktózového mlieka (sójového, ryžového a pod.)
- 1 ČL petržlenovej vňate čerstvej, nasekanej (nemusí byť)
- soľ
- Cukinu aj zemiak ošúpeme, nahrubo nastrúhame alebo nakrájame na malé kúsky a na masle osmahneme.
- Zalejeme 2 dl vody a varíme do mäkka.
- Následne osolíme, pridáme 2/3 smotany a petržlenovú vňať. Ponorným mixérom rozmixujeme do hladka.
- Škrob si rozmiešame vo zvyšnej smotane a za stáleho miešania vlejeme k zelenine. Necháme prevrieť. Môžeme servírovať napr. s opečeným chlebom
Šalátová polievka
Diéta: nízkozvyšková, bezlaktózová
Suroviny (2 porcie):
- 1/4 hlavy ľadového šalátu
- 1 PL hladkej múky
- 1 ČL kôpru, jemne nasekaného
- soľ
- cukor
- citrónová šťava
- mletá rasca
- Nasucho opražíme hladkú múku.
- Zalejeme studenou vodou a rozmiešame dohladka.
- Osolíme, ocukríme a pridáme mletú rascu.
- Rozriedime vodou podľa požadovaného množstva, ochutíme citrónovou šťavou a kôprom.
- Do vriacej polievky vložíme nakrájaný šalát.
- Necháme prejsť varom.
(recept podľa p. Renky Kováčovej)
Syrová polievka
Diéta: nízkozvyšková, bezlepková
Suroviny (2 porcie):
- 4 zemiaky
- 100 g taveného syra
- mletá rasca
- soľ / solčanka
- štipka byliniek podľa chuti (provensálske, bazalka, pažítka)
- Ošúpané a nakrájané zemiaky uvaríme v osolenej vode s mletou rascou a taveným syrom. Ku koncu pridáme bylinky a necháme prevrieť.
- Môžeme servírovať s nastrúhaným neúdeným syrom.
(recept podľa p. Renky Kováčovej)
Bryndzová polievka
Diéta: nízkozvyšková, nízkolaktózová
Suroviny:
- 2 zemiaky
- mletá rasca
- 2 PL sušenej mrveničky
- bryndza
- bezlaktózové mlieko alebo voda
- soľ
- štipka byliniek podľa chuti (kôpor, pažítka,…)
- Ošúpané a nakrájané zemiaky uvaríme v osolenej vode s mletou rascou do polomäkka.
- Pridáme mrveničku a uvaríme do mäkka.
- Nakoniec pridáme v mlieku alebo vode rozmiešanú bryndzu.
- Krátko povaríme, ochutíme bylinkami a možeme podávať.
(recept podľa p. Renky Kováčovej)