Laktózová intolerancia je neschopnosť organizmu tráviť mliečny cukor – laktózu, v dôsledku čiastočného alebo úplného chýbania enzýmu – laktázy. Tento stav je v populácii častý, vyskytuje sa v 25% kaukazskej a 70-90% nekaukazskej populácie (zvlášť časté napr. v Japonsku). Chýbanie laktázy môže byť vrodené, alebo sa vyvinie s pribúdajúcim vekom. Tiež môže sprevádzať ďalšie ochorenia – celiakiu, infekčné hnačky, syndróm krátkeho čreva. Laktózová intolerancia sa po požití potravín obsahujúcich mliečny cukor prejavuje nafukovaním, hnačkami, ťažobou a kŕčami v bruchu. Intenzita ťažkostí pritom závisí zväčša od množstva požitého mliečneho cukru v jedle. Diagnostika spočíva vo vyšetrení vzorky črevnej sliznice odobratej pri gastrofibroskopii alebo dychovým testom.
Výskumy ukázali, že u pacientov s Crohnovou chorobou sa laktózová intolerancia vyskytuje častejšie ako v bežnej populácii. Pacienti s ulceróznou kolitídou nemajú zvýšené riziko oproti ostatnej populácii. U niektorých pacientov sa laktózová intolerancia objaví iba prechodne, počas aktívneho štádia. Môže vzniknúť aj po operácii časti tentého čreva. Závažnosť príznakov závisí od toho, koľko laktózy dokáže ktorý pacient tolerovať. Niekto môže bez ťažkostí konzumovať malé množstvo lakózy, iný ju musí celkom vylúčiť.
Laktózu obsahuje mlieko a mliečne výrobky (kravské, kozie aj ovčie mlieko, smotana, maslo, nátierkové syry a všetky hotové potraviny s obsahom živočíšneho mlieka, aj sušeného). Znížené množstvo laktózy je v kyslomliečnych výrobkoch (jogurty, kefír). V tvrdých syroch je obsah laktózy minimálny. Obsah laktózy v niektorých mliečnych výrobkoch je v tabuľke.
Potravina | Obsah laktózy |
(g / 100 g) | |
Kravské mlieko | 4,7 – 4,9 |
Kozie mlieko | 4 – 4,9 |
Ovčie mlieko | 4,4 – 4,7 |
Materské mlieko | 4,9 – 9,5 |
Jogurt biely 3 % tuku | 3,2–4,5 |
Jogurt biely nízkotučný | 6 |
Jogurt ovocný 3 % tuku | 3,1 |
Jogurt ovocný nízkotučný | 4,7 |
Kefír | 3,8 |
Smotana šľahačková | 3,1 |
Smotana na varenie | 3,8 |
Smotana kyslá | 3,2 |
Tvaroh | 2,6 – 4 |
Maslo | 0,7 |
Maslo prepustené (ghee) | 0 – 0,05 |
Srvátka | 4 – 5 |
Syr tvrdý (gouda, cheddar, ementál, camembert, brie, parmesan) | 0 – 0,1 |
Syr ovčí | 0,1 |
Syr eidam 30% tuku | 0 – 2,5 |
Syr niva, rokfort | 2,0 |
Syr feta 45 % tuku | 0,5 |
Syr mozzarella | 3 |
Syr cottage | 0,35 – 4 |
Syr ricotta | 0,3 |
Mascarpone | 3,6 |
Tavený syr | 3,5 – 7 |
Zmrzlina smotanová | 3 – 7 |
Čokoláda mliečna | 9,5 |
Sušené odtučnené mlieko | 52 |
Sušené plnotučné mlieko | 38 |
Kondenzované mlieko | 9–13 |
Kondenzované mlieko sladené | 11 |
Sušená srvátka | 74 |
Riešením laktózovej intolerancie je bezlaktózová diéta, resp. nízkolaktózová diéta, podľa individuálnej tolerancie. Napríklad, 1 dl kravského mlieka obsahuje 5 g laktózy. Väčšina pacientov s laktózovou intoleranciou zvyčajne dobre toleruje 3 – 5 g laktózy v jednom jedle. Mnohí tolerujú aj 5-12 g laktózy v jednom jedle, nad 50 g už bývajú takmer vždy prítomné ťažkosti.
Na trhu existuje celá paleta bezlaktózových mliečnych výrobkov. Kravské mlieko sa dá nahradiť sójovým, mandľovým, ryžovým alebo iným rastlinným mliekom. V zahraničí sú do konca dostupné tablety obsahujúce enzým laktázu, a tak si „zakázané“ jedlo občas môže dopriať aj človek s laktózovou intoleranciou.
Pri prísnom vylúčení mliečnych výrobkov stúpa riziko nedostatku vápnika, a tým aj rednutia kostí – osteoporózy. Podľa potreby sa potom vápnik a vitamín D nahrádza vo forme doplnkov.