Pšenica (Triticum aestivum) patrí medzi vďačné a nenáročné rastliny. Stačí ju husto vysiať do širokého črepníka s bežným substrátom, zalievať a už o niekoľko dní vám vyrastie zelený koberec. Nemusí to byť len prísľub jari a dekorácia, vedeli ste, že by mohla pomôcť aj v liečbe ulceróznej kolitídy?
Pšenica je obilnina, ktorá je rozšírená a známa po celom svete. Pšeničná múka a pekárenské výrobky z nej patrí medzi najrozšírenejšie potraviny v západnej civilizácii. Donedávna málo využívanou časťou spomínanej obilniny je pšeničná tráva (anglicky wheatgrass). Ide vlastne o listovú časť mladej pšenice, ktorá sa pozbiera sedem až desať dní predtým, než sa vyvinie v samotné obilie. Obsahuje veľa vlákniny a keďže sa ťažko trávi v zažívacom trakte, využíva sa na odšťavovanie a tvorbu odvaru. O jej popularizáciu sa zaslúžila Dr. Anna Wigmore.
Použitie a Príprava Šťavy zo pšEničnej trávy
Vďaka prospešným účinkom má pšeničná tráva veľa fanúšikov, ktorí ju zahrnuli do svojho každodenného jedálnička. Tvrdia, že pšeničná tráva prečistiť organizmus od toxínov, údajne pôsobí aj relaxačne a podporuje obnovu buniek, čo prospieva nielen nervovému systému a mozgu, ale aj pokožke, nechtom a vlasom. Vďaka vitamínu A prospieva zraku.
Niektorí nadšenci si jednoducho pridávajú mladučké zelené lístky pšenice do šalátov. Oveľa častejšie sa však pije pšeničný nápoj, nazýva sa aj pšeničná šťava alebo džús (anglicky whetagrass juice). Ten sa získava buď odšťavením lístkov dopestovanej mladej pšenice a zmiešaním s vodou alebo je dostupný v špecializovaných predajniach vo forme pšeničného prášku. Pšeničný nápoj je sviežo zelený a má príkru trávovú chuť, čo nie všetkým vyhovuje.
Účinky pšeničnej šťavy
Pšeničná tráva obsahuje veľa rastlinných bielkovín s esenciálnymi aminokyselinami. Obsahuje viac vitamínu A ako mrkva. Obsahuje tiež vitamíny skupiny B, C,E, K a minerály ako je zinok, železo, vápnik alebo horčík. Pšeničná tráva je často vyhľadávaná najmä pre koncentrovaný obsah chlorofylu. Chlorofyl je rastlinný pigment dodávajúci zelenú farbu. Vedci zistili, že táto dôležitá látka by mohla potenciálne viazať v tele toxíny a zabraňovať vstrebávaniu toxínov a látok spôsobujúcich rakovinu v tele. V predchádzajúcich rokoch výskumníci identifikovali v pšeničnej tráve ďalšie aktívne látky, ktoré majú pozitívny vplyv predovšetkým apigenín ale aj ďalšie flavonoidy, triterpenoidy, alkaloidy, steroly a tanín. Apigenín, pôsobí antioxidačne v systéme xantín / xantín oxidáza, tlmí prechod zápalových bielych krviniek do sliznice a optimalizuje pohyby čriev (motilitu).
Formy užívania pšeničnej trávy zahŕňajú čerstvú šťavu, mrazené šťavy, tablety a prášky, pričom zloženie sa mení v závislosti od výrobných postupov, ako aj podmienok rastu pšenice. Laboratórne in vitro štúdie, väčšinou s použitím fermentovaného extraktu z pšeničných klíčkov, preukázali protinádorový potenciál. Pri pokusoch na zvieratách vykazovala pšeničná tráva výhody pri prevencii rakoviny a ako doplnok liečby rakoviny, ako aj prínosu pre imunologickú aktivitu a oxidačný stres. Klinické štúdie ukazujú, že pšeničná tráva môže môže zmierniť vedľajšie účinky súvisiace s chemoterapiou, rovnako bola prínosná u pacientov s reumatoidnou artritídou, ulceróznou kolitídou, pri viacerých hematologických ochoreniach, cukrovke a pri liečbe obezity. V štúdiách neboli hlásené žiadne nežiaduce udalosti pri užívaní pšenice trávy, hoci niektoré formy predstavujú problémy s toleranciou (1).
Pre koho nie je šťava z pšeničnej trávy vhodná
Mnohí pacienti sú alergickí na pele tráv a u týchto môže pšeničná tráva vyvolať alergickú reakciu. Táto sa prejaví sa buď priamo v ústnej dutine opuchom pier, jazyka či svrbením krku, ale môže sa prejaviť aj tráviacimi ťažkosťami alebo kýchaním, slzením, veľmi zriedka aj ťažkou alergickou reakciou s dusením sa a šokom. Z tohto dôvodu by mali byť alergici veľmi opatrní a tráve sa buď vyhnúť alebo začínať radšej opatrne. Napriek tomu, že pšeničná tráva je bezlepková, nemala by sa používať pri celiakii. Hoci sa lepok nachádza iba v semene a nie v steblách trávy, z ktorej sa vyrába pšeničná šťava, aj tak vzniká nebezpečenstvo kontaminácie trávy so semenom počas produkcie, preto by pacienti s celiakiou nemali pšeničnú trávu používať.
Pšeničná tráva a ulcerózna kolitída
Dr. Ben-Arye a kolegovia z Izraeli zrealizovali klinickú štúdiu, v ktorej vyhodnotili účinnosť a bezpečnosť užívania pšeničnej štavy u 23 pacientov s aktívnou ulceróznou kolitídou (2). Polovica pacientov užívala každý deň 100 ml šťavy zo pšeničnej trávy, druhá polovica placebo počas 4 týždňového obdobia. Dvaja pacienti užívajúci šťavu ukončili štúdiu predčasne, jeden netoelroval chuť šťavy a jeden pre neúčinnosť. V skupine s placebom ukončil predčasne štúdii jeden pacient pre zhoršenie ochorenia. U 91% pacientov k skupine užívajúcich pšeničnú šťavu došlo k zlepšeniu ochorenia v porovnaní s 42% na placebe. Pri kolonoskopickom vyšetrení sa nález zlepšil u 78% pacientov užívajúcich šťavu a 30% užívajúcich placebo. Tretina pacientov užívajúcich pšeničnú šťavu udávala miernu nevoľnosť, inak sa nepozorovali nežiadúce účinky. Asi polovica pacientov užívajúcich pšeničnú šťavu navyše udávala zvýšenie vitality.
Záver
Pšeničná tráva patrí už desiatky rokov k obľúbeným zdravým potravinám so širokým spektrom udávaných pozitívnych účinkov. Šťava z pšeničnej trávy sa skúšala aj v malej klinickej štúdii u pacientov s ulceróznou kolitídou, ktorá priniesla zaujímavé pozitívne výsledky. U niektorých pacientov by tak mohla byť vhodným doplnkom k bežnej liečbe. Šťavu z pšeničnej trávy by nemali skúšať pacienti alergickí na peľ tráv ani pacienti s celiakiou Asi tretina pacientov chuť šťavy z pšeničnej trávy netoleruje,.
Referencie
(1) Bar-Sela G, Cohen M, Ben-Arye E, et al. The Medical Use of Wheatgrass: Review of the Gap Between Basic and Clinical Applications. Mini reviews in medicinal chemistry. 2015;15(12):1002-10. Pubmed: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26156538
(2) Ben-Arye E, Goldin E, Wengrower D, et al. Wheat grass juice in the treatment of active distal ulcerative colitis: a randomized double-blind placebo-controlled trial. Scand J Gastroenterol. 2002;37(4):444-9. Pubmed: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11989836
Mohlo by Vás zaujímať
Životospráva pri ulceróznej kolitíde
Kurkumín v liečbe črevných zápalových ochorení
Boswellia serrata v liečbe črevných zápalových ochorení
Fekálna mikrobiálna transplantácia je nová účinná liečba ulceróznej kolitídy